ALMELO - Het is deze donderdag Coming Out Day, het hoogtepunt van de Coming Out Week. Maar hoe is het klimaat voor homo’s, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders in Twente eigenlijk? Erik en Rudi zijn twee jaar getrouwd en wonen midden in het centrum van Almelo: „In de buurt noemen ze ons ‘de jongens’.”
Eén keer heeft Erik Dierink (45) een opmerking naar zijn hoofd gekregen vanwege zijn geaardheid. Niet eens in Twente, maar in de stad die juist bekend staat om de homo-acceptatie: Amsterdam. „Het was in de tram volgens mij, van een wat oudere vrouw”, vertelt Erik in de tot woning omgebouwde snoepwinkel in hartje Almelo. „Dat we beter terug konden gaan naar ons eigen feest: de Gay Pride. In Twente heb ik in bijna dertig jaar tijd één keer een ruzie gezien.”
‘De jongens’ horen er bij
In Bussloo leerde Erik zijn liefde Rudi Terwingen (49) kennen. Een Vlaming, nu gelukkig in Twente. Hand-in-hand over straat lopen doen ze in Almelo eigenlijk nooit, beseffen ze zich. Niet omdat ze bang zijn voor een confrontatie of scheve gezichten. „We zijn gewoon niet zo uitbundig op dat vlak. Maar je wilt mensen ook niet bewust provoceren, dat speelt wel mee”, zegt Erik. „In de buurt noemen ze ons ‘de jongens’. We horen er gewoon bij.”
Boot vol ‘roze ouderen’
De regenboogvlaggen die vanwege de Coming Out Week door heel Twente wapperen, maken Erik best trots: „Ik vind het toch wel een belangrijke week merk ik. Ik ben verpleegkundig specialist bij TMZ in Almelo, waar ook een vlag hangt. Daar hadden we tien jaar geleden niet eens aan gedacht. Er is nu meer aandacht voor ‘roze ouderen’. En bewoners die hun hele leven vrijgezel zijn gebleven, omdat ze in een andere tijd homoseksueel waren. Mijn droom is om met een boot vol Twentse ‘roze ouderen’ mee te varen in de Canal Parade. Hoe gaaf zou dat zijn?”
Uit de kast in Tubbergen
Erik groeide op in Tubbergen. Agrarisch en overwegend katholiek. Niet de makkelijkste plek om uit de kast te komen, zou je zeggen. Voor Dierink bleek het grote moment ontzettend mee te vallen. Niet in de laatste plaats dankzij zijn directe omgeving: „Ik kom uit een heel warm en liefdevol nest, met heel lieve ouders. ‘Het gaat om jouw geluk’, zei mijn moeder meteen. En dat was geweldig. Want als zo’n boodschap thuis in de veilige omgeving niet wordt geaccepteerd, heeft dat veel impact.”
In zijn voormalige woonplaats bleek Erik’s geaardheid tot zijn opluchting geen enkel punt. „Weet je, je zal misschien bij sommige mensen een weekje over de tong gaan. Maar dan is het voorbij en gaat het weer over iemand anders. Ik volleybal nog steeds in Tubbergen, al 35 jaar.”
Pink-drink
Zelf proberen Erik en Rudi hun steentje bij te dragen aan het vergroten van de tolerantie door Pink-Drink te organiseren. Een ‘open-minded feest’ in de businesslounge van het Heracles-stadion, waar iedereen welkom is. „Op 27 oktober is de tweede editie. Vorig jaar waren er 160 bezoekers, allemaal in het wit gekleed. Een festival onder een dakje. Op de Pink-Drink moet iedereen gewoon kunnen zijn wie hij of zij is. Het is meer dan een homofeest, een feest voor iedereen.”
Niet allemaal Gordon en Joling
Tips voor jongeren die zelf nog uit de kast moeten komen heeft Erik te over: „Begin bij iemand die je vertrouwt. Die jou zeker accepteert. Die eerste stap is zo belangrijk, want het is nogal een boodschap. Vanuit daar kun je samen kijken hoe je het andere mensen kunt gaan vertellen. Hou van jezelf en durf te zijn wie je bent. Experimenteer veilig en zoek iemand die je ziet als voorbeeld, want niet iedere homo is zoals Gordon en Gerard Joling hoor. Maar, laat vooral niemand je terug in de kast drukken.”
Almelo - Een open minded feest.
Voor de tweede keer is het Prink Drink dansfeest in Almelo. Zaterdag 27 oktober verandert de business-lounge van het Heraclesstadion in Almelo in een dance-hall. Het feest wordt georganiseerd door Erik Dierink en zijn man Rudi Terwingen.
De Roze Golf is hier te beluisteren op zondagavond 21 oktober tussen 22:00 en 22:30 en hier op een later tijdstip.
Luisteren naar de Roze Golf kan ook via Stitcher en via iTunes.
Tubantia | 13-10-2017
Dragqueens, doorbitches en oesters: Pink-Drink moet een flamboyant roze feest in Heracles’ businesslounge worden. Maar ook voor hetero’s. “Het draait om acceptatie.“
Het moet uitgroeien tot Sensation White-achtige proporties, en in ieder geval het grootste indoor dance-event van de regio worden. Maar voor Almelose begrippen is Pink-Drink nu al uniek. Het roze van Amsterdam komt voor even naar Almelo. “Maar het is niet alleen voor homo’s en lesbiennes. Ook voor hetero’s“, benadrukt Erik Dierink.
Extravagant op z'n Twents
De businesslounge van Heracles, normaal het domein van voetballiefhebbers en de Almelose upperclass, kleurt zaterdag 21 oktober roze, in een stijl zoals we dat alleen in steden als Amsterdam gewend zijn bij gay-events: extravagant en flamboyant, maar dan wel keurig binnen de Twentse grenzen van fatsoen. "Gewoon een positief feest, waar je bij wijze van spreken je moeder nog mee naar toe kunt nemen."
Feest voor iedereen
Het ontbrak in Almelo vooralsnog aan een roze feest. Zodoende pakte Dierink, samen met zijn echtgenoot Rudi Terwingen en het bevriende lesbische stel Sandra Spanjer en Sofia Castillo, de handschoen op. Aanvankelijk doelde Dierink op een feest voor homo's en lesbiennes, maar dat liet hij al snel varen. "Het moet een feest voor iedereen worden, waarbij het vooral draait om acceptatie, openstaan voor elkaar."
De kaarten zijn inmiddels in de voorverkoop. Voor de eerste editie hoopt de organisatie op 300 bezoekers, maar voor de toekomst zijn er grote plannen. "Ons doel is dat het over een jaar of vijf een Sensation White-achtig feest is. Dat moet kunnen."
Tubantia | 22.10.2017
Een super goede sfeer en geen narigheid. Organisator Erik Dierink is zeer te spreken over de eerste editie van Pink Drink, een feest voor homo’s en lesbiennes, hetero's en transgenders Een dag na de eerste editie van Pink Drink, een feest voor hetero's, homo's, transgenders en lesbiennes, leeft Erik Dierink nog altijd op een roze wolk. De organisator heeft net als de gasten genoten, zegt hij.
Van het heerlijke fingerfood, van de oesters, van de muziek maar vooral van de saamhorigheid die hij voelde onder de 150 bezoekers van het feest in de businesslounge van Heracles Almelo. „Iedereen heeft zich gehouden aan de dresscode, wit, en dat gaf een groot verbonden gevoel”, zegt Dierink. „Wit is de kleur van eenhuid, zuiverheid, puurheid; het was alsof we allemaal broeders en zusters waren, heel bijzonder.”
De gasten werden ontvangen door twee 'doorbitches', een transgender bood ze een roze drankje aan. Pink Drink krijgt zeker een vervolg, geeft Dierink aan. „We willen volgend jaar een stapje groter en professioneler.”
Almelo | 24-10-2017
‘Pink Drink Party in Almelo krijg volgend jaar zeker een vervolg’
De Pink Drink Party, afgelopen zaterdag in de Businesslounge van het Heracles-stadion in Almelo, krijgt zeker een vervolg. Dat zegt Erik Dierink, een van de organisatoren. Het dansfeest trok zo’n 160 bezoekers.
‘We hebben quitte gedraaid en we gaan het feest volgend jaar uitbouwen. We willen meer bekendheid geven aan het feest en beter uitleggen waar het feest voor staat. Het is een feest voor iedereen, waarbij het vooral draait om acceptatie, openstaan voor elkaar’
Een datum voor de tweede editie van Pink Drink is nog niet bekend.